Mijn vriend Damocles
Boekentip: ‘Mijn vriend Damocles. Leven met een onzekere gezondheid’, van Lottie van Starkenburg. Gezondheid is een groot goed, en soms ook kwetsbaar, weet Lottie als geen ander. Een kwetsbaarheid die tegelijkertijd zoveel onzekerheden, angsten, vragen en twijfels mee kan brengen. Jarenlang en op zoveel gebieden, als je kampt met een onzekere gezondheid en langdurige en ernstige aandoeningen.
Zoektocht
Lottie wil zich niet door angst en onzekerheid laten leiden en zoekt met vallen en opstaan haar eigen weg. Door heel goed te leren luisteren naar haar lijf, veel informatie te vergaren en erachter te komen wat zij wel en niet nodig heeft. Om vervolgens steeds met haar ervaringen en kennis het gesprek in te gaan met artsen en andere zorgverleners. Gesprekken waarin blijkt hoe moeilijk het soms voor professionals is om echt goed te luisteren en samen met de patiënt te beslissen. Het kost veel doorzettingsvermogen om dit toch steeds weer aan te gaan. Zodat zij zelf mee kan denken over keuzes en behandelingen, om haar leven te kunnen leiden, zoveel mogelijk vrij van belastende symptomen. Een leven waarin het leven centraal staat, vrijheid, liefde en kracht in plaats van ziekte en het patiënt zijn. Deze zoektocht beschrijft Lottie in ‘Mijn vriend Damocles.’ Genuanceerd, respectvol, eigenzinnig en met humor. Maar ook kwetsbaar, kritisch en gelaagd.
Ervaringskennis
In ‘Mijn vriend Damocles’ geeft Lottie haar antwoorden over hoe bewust en ontspannen te leven met een onzeker toekomstperspectief. Ze schuwt niet om de nare kanten te beschrijven. Maar focust vooral ook op hoe het haar gelukt is om de mooie kanten te vinden, om kansen en regie te pakken. Zij deelt haar wijze lessen vanuit praktische ervaringskennis. Daarnaast interviewt ze vijftien anderen die, allemaal op hun eigen manier, leven met een onzekere gezondheid. Het is een leerzaam en inspirerend boek dat raakt. Het laat zien hoe jij eigen keuzes kan vormgeven, ook in onzekere omstandigheden. ‘Mijn vriend Damocles’ is onder andere hier te bestellen, via Lottie haar eigen website.
Ook voor artsen en andere zorgprofessionals is het ook een leerzaam boek. Met respect en nuance laat Lottie op verschillende momenten duidelijke verbeterpunten zien als het gaat om het samenwerken met de patiënt. In het de mens blijven zien en echt luisteren, diens ervaring serieus nemen en daarbij aansluiten. In het samen focussen op wat er in zijn of haar leven echt toe doet en hoe dat te bereiken. Hiermee houdt ze overigens de hele samenleving een spiegel voor over onze omgang met ziekte, gezondheid en zorg. En pleit op haar eigenzinnige wijze voor ‘een leven met lef, lot en liefde’. Dit boek is echt een aanrader!