mantelzorgers in het verpleeghuis

Mantelzorgers in het verpleeghuis

Mantelzorgers in het verpleeghuis: veel van hen hebben het zwaar, ook nu hun naaste is verhuisd naar het verpleeghuis. Toen ik dit las, vond ik het geen verrassing. Maar wel heel belangrijk dat het goed uitgevraagd en onderbouwd is. Alzheimer Nederland doet jaarlijks onderzoek naar verschillende thema’s rondom dementie, de Dementiemonitor. Naar aanleiding van de uitkomsten van de Dementiemonitor 2022, hebben zij hierna een verdiepend onderzoek gedaan naar mantelzorg in het verpleeghuis. Hierin zijn eerst groepsgesprekken met mantelzorgers gevoerd. De uitkomsten hiervan zijn vervolgens in een vragenlijst voorgelegd aan 436 mantelzorgers en 307 zorgprofessionals. De uitkomsten zijn samengevat in een nieuwsbericht, kijk hier, daar kunt u ook het hele rapport downloaden.

Uitkomsten

Het onderzoek laat zien dat de belasting van mantelzorgers hoog blijft na de verhuizing van hun naaste. Vier op de tien heeft evenveel of zelfs meer zorgtaken. Gemiddeld besteden mantelzorgers in het verpleeghuis 13 uur per week aan de zorg van hun naaste. Zorgprofessionals hadden dit ingeschat op 4,5 uur per week. De belasting voelt voor vier op de tien mantelzorgers even zwaar of zelfs zwaarder dan voor de verhuizing van hun dierbare. Dit wordt door zorgprofessionals ook lager ingeschat: een kwart van hen denkt dat mantelzorgers zich evenveel of zwaarder belast voelt. Mantelzorgers ervaren een gebrek aan ondersteuning. Enerzijds in hun eigen omgeving, anderzijds van de personen en voorzieningen van voor de verhuizing. De vertrouwde casemanager, huishoudelijke hulp, dagactiviteiten. Alles is weggevallen met de overgang naar verpleeghuiszorg. Zowel mantelzorgers als zorgprofessionals vinden de ondersteuning van mantelzorgers in het verpleeghuis onvoldoende. Mantelzorgers worden zwaarder belast door de personeelsproblemen in het verpleeghuis. Door het wisselende personeel en mede hierdoor gebrek aan kennis en persoonlijke aandacht voor hun naasten en henzelf. Zorgprofessionals ervaren zelf deze tekorten ook en maken zich zorgen om de gevolgen hiervan. Mantelzorgers geven aan dat zij gedeeltelijk wel samenwerking ervaren met de zorgprofessionals, maar in de meeste gevallen nog niet structureel of als gelijkwaardige samenwerkingspartner.

Veranderingen

Alzheimer Nederland gebruikt deze uitkomsten om de belangen te behartigen van mensen met dementie en hun mantelzorgers, dit doen zij op veel verschillende manieren, onder andere ook in contact met het Ministerie van VWS. Ook verschillende andere organisaties houden zich met dit belangrijke thema bezig. Een daarvan die hierin veranderingen faciliteert en bijvoorbeeld zorgorganisaties ondersteunt, is Vilans met het programma Waardigheid en Trots. Daar staat ook de samenwerking met mantelzorgers hoog op de agenda, kijk hier voor verschillende onderdelen binnen dit thema. Veel zorgprofessionals zijn er ook actief mee bezig, zelf, in hun team of in de organisatie. Het is echter niet altijd makkelijk om hiervoor een structurele cultuuromslag voor elkaar te krijgen. Die is er meestal wel voor nodig. Om er echt voor te zorgen dat mantelzorgers en professionals als gelijkwaardige partners, ieder met eigen kennis, eigen achtergrond, wensen en grenzen, kunnen samenwerken. Met een prettiger leven voor de persoon met dementie tot gevolg, zo ook voor de mantelzorger, naast het ervaren van meer vertrouwen en meer steun. Daarbij leidt het ook tot fijner werken, meer samenwerking en meer werkplezier voor medewerkers. Er moet nog een hoop gebeuren, zowel zorgorganisaties als mantelzorgers hebben het momenteel zwaar. Tegelijkertijd zijn er ook al veel mooie voorbeelden en goede initiatieven. Ik hoor, zie en lees veel verschillende betrokken mantelzorgers, professionals en organisaties die zich willen inzetten voor verandering. Dat geeft mij hoop.

Ondersteuning voor organisaties

In mijn vele jaren werk in de verpleeghuiszorg heb ik vaak een brugfunctie vervuld in de samenwerking tussen zorgprofessionals en mantelzorgers. Ik ken de verschillende perspectieven goed. Wilt u voor uw organisatie eens in gesprek om te kijken wat ik hierin voor u zou kunnen betekenen, stuurt u mij dan gerust hier een bericht voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en kijk alvast op deze pagina.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Zoekt u als mantelzorger/naaste begeleiding voor uzelf of andere naasten nu uw dierbare in het verpleeghuis woont? Dat is helemaal niet gek. Het is voor veel naasten een moeilijke situatie. Wat ondersteuning en begeleiding daarbij kan heel fijn zijn. Ik begeleid vaker naasten waarvan een partner, ouder, broer of zus in een verpleeghuis woont. Meestal individueel, maar ik organiseer ook regelmatig groepsbijeenkomsten voor meerdere naasten (soms vreemden van elkaar, soms uit één familie). Stuurt u mij gerust hier een bericht voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en kijk alvast op deze pagina.

Berichten || Contact || Over Josine’s Care